Stichting Zoeklicht Collectief is ontstaan vanuit Theaterschool de Trap. Leerlingen en oud-leerlingen maakten met elkaar als schoolexperiment in 2017 de voorstelling "4.48 Psychose - Sarah Kane meets The Wall ". Deze samenwerking is uitgegroeid in een Stichting die werd opgericht op 4 januari 2019. De Stichting heeft als doel om in samenwerkingsverbanden uitdagend theater te maken. Uitdagend omdat een bestaand stuk wellicht nog nooit zo gedaan is, uitdagend omdat er bijvoorbeeld in een 52-hour vorm theater wordt gemaakt of uitdagend omdat er wordt gezocht naar andere vormen van theater maken. 

Na de oprichting zijn in collectief twee "52-bar-theater-onder-hoge-druk" projecten geweest. In 52 uur werden onderwerpen voor een voorstelling gekozen en uitgewerkt tot een presentatie die 52 uur later plaatsvond. De eerste voorstelling (juni 2019) ging over Milieuvervuiling en Gamification en de tweede (januari 2020) over Voedsel en Nudging. 

Momenteel zijn de leden van het collectief niet gezamenlijk met theater bezig, maar wordt de stichting wel ingezet voor het mede-produceren van theaterstukken gemaakt door individuele leden van het collectief. Zo produceerde Stichting Zoeklicht Collectief samen met Theaterstichting de Blauwe Feniks en Theatergroep Alkmaar (TALK) een huiskamervoorstelling van Dylan Thomas' - Under Milk Wood. Deze bewerking was gebaseerd op de nieuwe vertaling uit 2020 van Erik Bindervoet (Onder het Melkbos) en werd gespeeld in het theaterseizoen 2022/2023. 

En nieuwe plannen zijn in de maak!